Mathilde legt roos bij herdenking Witte Mars

Vorsten

20-10-2021 17:59:51

Koningin Mathilde heeft woensdag in Brussel herdacht dat het vijfentwintig jaar geleden is dat de Witte Mars plaatsvond. Tijdens de bijeenkomst wordt jaarlijks een eerbetoon gebracht aan kinderen die het slachtoffer zijn van verdwijning en seksuele uitbuiting.

De Witte Mars was een betoging die vijfentwintig jaar geleden werd gehouden na de arrestatie van de Belgische zedendelinquent en moordenaar Marc Dutroux. Op initiatief van ouders van vermiste kinderen liepen op 20 oktober 1996 zo’n 300.000 mensen door de straten van Brussel om te betogen voor een onafhankelijk onderzoek in de zaak en een betere bescherming van kinderen. Omdat er tijdens de betoging geen spandoeken te zien waren of leuzen werden geroepen, werd het de Witte Mars genoemd. De kleur stond ook symbool voor de onschuld van kinderen.

De herdenking van de Witte Mars vond in aanwezigheid van de Belgische vorstin plaats bij het herdenkingsstandbeeld De Bode – Aan de vermiste kinderen in het Brusselse Warandepark. Mathilde legde een witte roos bij het monument.


Meer België

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft