Mathilde reist naar geboorteland van moeder

Vorsten

13/10/2015 7:45 am

WARSCHAU – De Poolse president Andzrej Duda debuteert dinsdag met zijn vrouw Agata bij het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde. Zij zijn de eerste staatsgasten sinds het aantreden van Duda als president begin augustus. Voor het Belgische koningspaar is de reis naar Polen het tweede staatsbezoek.

Duda (43) kreeg eerder dit jaar bij de tweede stemronde bij de presidentsverkiezingen iets meer dan 51 procent van de Poolse kiezers achter zich. Hij werd daarmee de eerste Poolse president die volwassen werd en zijn studies deed na de val van het communisme in 1989, en Duda is daarmee het gezicht van het ‘nieuwe’ Polen.

Het Belgische koningspaar wacht allereerst een ceremonieel welkom bij het paleis in het hartje van Warschau. Voor koningin Mathilde zit er ook een bijzondere kant aan het staatsbezoek want haar moeder gravin Anne Komorowska is in 1946 in Polen geboren en na de communistische machtsovername met haar ouders naar België uitgeweken.

Op het programma van de eerste dag van het staatsbezoek staan ook een kranslegging bij het oorlogsmonument, een ontmoeting met de meereizende Belgische handelsdelegatie en het staatsbanket. Filip was sinds zijn aantreden overigens al tweemaal in Polen, de laatste keer in januari voor de Auschwitz-herdenking samen met Mathilde.

Gratis voor jou


Meer België