Spaanse politie doet onderzoek naar prins Joachim

Vorsten

31/05/2020 12:40 pm

De Spaanse Policía Nacional doet op verzoek van de gezondheidsautoriteiten van de gemeente Cordoba onderzoek naar de gedragingen van de Belgische prins Joachim. De oudste zoon van prinses Astrid reisde een week geleden naar Spanje, woonde daar een feest bij en raakte besmet met het coronavirus. Daarbij heeft hij zich onttrokken aan de verplichting om na aankomst eerst veertien dagen in quarantaine te gaan.

Het onderzoek moet ook uitwijzen of bij het privéfeest de geldende regels om verspreiding van het coronavirus in te dammen, zijn geschonden. Volgens die regels mogen maximaal vijftien mensen samenkomen, maar prins Joachim heeft aan de autoriteiten opgegeven voor zijn besmetting zeker met 27 personen in contact te zijn gekomen. Niet duidelijk is nog of die allemaal op het feest waren, of dat hij een aantal elders heeft ontmoet. Als er op het feest te veel mensen waren dan kan de gastheer een boete van maximaal 10.400 euro krijgen.

Het stadsbestuur van de Andalusische stad is woedend op Joachim (28), die na een verblijf van twee maanden bij zijn ouders in Laken, naar Madrid vloog en daarna met de trein naar Cordoba kwam om zijn vriendin Victoria weer te zien en naar verluidt om zich te melden bij het bedrijf waar hij stage loopt. Gemeenteraadslid Miguel Ángel Torrico noemde het handelen van de prins “totaal onverantwoordelijk”. Hij brengt “ons allemaal in gevaar”. Reden om te vragen om de zwaarst mogelijke straf voor Joachim, die nu in quarantaine zit.

De prins, tiende in de lijn van troonopvolging in België, heeft altijd zijn best gedaan buiten de publiciteit te blijven. Hij vervult binnen het koningshuis ook geen officiële taken, maar is door zijn gedrag opeens wereldnieuws geworden. Zelfs de New York Times berichtte over hem en de Spaanse media hebben geen goed woord voor hem over.

Gratis voor jou


Meer België