Filip bij 80ste sterfdag koningin Astrid

Vorsten

24/08/2015 1:23 pm

KÜSSNACHT – Koning Filip is zaterdag in Zwitserland voor de herdenking van de tachtigste sterfdag van zijn grootmoeder koningin Astrid. Die kwam op 29 augustus 1935 op weg naar België bij een auto-ongeluk in Küssnacht om het leven. Astrid, in België bekend als de ‘sneeuwprinses uit het Noorden’, was nog geen dertig jaar oud.

Onbekend is echter of koning Albert, het jongste en enige nog levende kind van Astrid, ook bij de plechtigheid aan het Vierwoudstedenmeer aanwezig zal zijn. Vijf jaar geleden, bij de 75e sterfdag, bezocht hij de plek van het noodlottige ongeval en woonde hij een mis bij ter nagedachtenis van zijn moeder. Albert was op het moment van haar overlijden veertien maanden oud.

Volgens ingewijden in Brussel wordt er door Albert nauwelijks gecommuniceerd over zijn komen en gaan, zodat het Paleis ook niet kan aankondigen of de in 2013 teruggetreden koning naar Zwitserland komt.

Koningin Astrid kwam om het leven toen haar man koning Leopold III de macht over het stuur verloor. Hun auto raakte van de weg en Astrid werd eruit geslingerd en kwam met haar hoofd tegen een boom terecht. Haar uitvaart in België was een uiting van massale rouw, te vergelijken met het grote verdriet na de auto-ongelukken van prinses Gracia van Moncao en prinses Diana.

Astrid werd op 17 november 1905 in Stockholm geboren als dochter van prins Carl van Zweden en prinses Ingeborg van Denemarken. Op 10 november 1926 trouwde ze met de Belgische troonopvolger Leopold. Na de dood van koning Albert I in 1934 werd Leopold (III) koning en Astrid koningin. Het paar kreeg drie kinderen: de latere koningen Boudewijn en Albert (II) en groothertogin Joséphine-Charlotte van Luxemburg.

Gratis voor jou


Meer België