Van den Broek naar koning Filip

Vorsten

03/08/2014 7:42 pm

LUIK – Minister van staat Hans van den Broek vertegenwoordigt Nederland maandag in Luik bij de grote internationale herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog precies 100 jaar geleden. Van den Broek vervangt de aanvankelijk aangemelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, zo laat de kanselarij van de Belgische premier weten.

Gastheer bij de plechtigheid is de Belgische koning Filip. Op het laatste moment zijn er, zoals vaker bij dit soort grote gelegenheden, meer wijzigingen doorgevoerd op de lijst van genodigden. Zo liet Luxemburg weten dat groothertog Henri wordt vervangen door zijn oudste zoon erfgroothertog Guillaume en komt de Spaanse koning Felipe zonder echtgenote koningin Letizia.

De herdenking begint om 11.00 uur bij het monument voor de geallieerden in Luik, waar onder meer de Belgische demissionair premier Elio Di Rupo, de presidenten van Frankrijk en Duitsland en prins William een korte toespraak zullen houden. William komt met zijn vrouw Catherine naar België. Het is hun eerste bezoek aan het buurland aan de overkant van de Noordzee.

Prins Harry

In de middag krijgen ze bij een Britse herdenking op de militaire begraafplaats in Bergen (Mons) gezelschap van prins Harry en premier David Cameron. William, Catherine en Harry gaan dinsdag ook gezamenlijk naar de Tower in Londen waar een ware zee van klaprozen van keramiek is geschapen om de doden van de Eerste Wereldoorlog te gedenken.

Uiteindelijk moeten er 888.246 klaprozen komen in de gedempte gracht rond de Tower. De klaproos is het symbool van de oorlog omdat deze na zware bombardementen zo makkelijk groeide en bloeide in de velden van Vlaanderen.

Gratis voor jou


Meer België