‘Prinses Astrid moet op missie naar Congo’

Vorsten

11/09/2015 2:26 pm

KINSHASA – België moet overwegen of prinses Astrid een economische missie kan leiden naar de voormalige kolonie Congo. Dat zei de socialistische Waalse minister van economische zaken Jean-Claude Marcourt aan het einde van een Waalse handelsreis naar Congo, meldt de krant La Libre.

Marcourt hoorde van zijn Congolese evenknie Augustin Matata Ponyo dat Belgische bedrijven zeer welkom zijn, maar dat ze niet te lang moeten wachten omdat lucratieve contracten anders aan hun neus voorbij kunnen gaan. Omdat Congo tot 1960 tot België werd bestuurd, hebben Belgen er volgens Ponyo nog altijd een voorsprong.

Marcourt zag wel mogelijkheden en opperde dat een koninklijk bezoek een belangrijke impact kan hebben, zowel emotioneel als economisch. Prinses Astrid leidt twee keer per jaar belangrijke federale handelsreizen naar het buitenland. Dat is een functie die ze heeft overgenomen van haar broer koning Filip.

Het laatste officiële bezoek was in 2010, toen koning Albert II en koningin Paola de feestelijkheden bijwoonden ter gelegenheid van een halve eeuw onafhankelijkheid. Het was een beperkte visite omdat België nogal wat kritiek had op het bestuurlijk systeem, de corruptie en de staat van de mensenrechten in de Democratische Republiek Congo, dat niet van de kritiek was gediend. Alberts voorganger Boudewijn was in 1985 in Congo, dat toen Zaïre heette.

Gratis voor jou


Meer België