Daimler voor prins Philip staat te verstoffen

Vorsten

19-07-2014 13:44:00

BOEKAREST – Een waardevolle Daimler is onderwerp van een verhitte discussie tussen het Intercontinental hotel in Boekarest, de Britse ambassade in Roemenië en het Britse koninklijk huis. De kostbare Daimler staat namelijk al 13 jaar te verstoffen in de ondergrondse garage van het hotel. Dat wil de wagen opknappen en tentoonstellen, maar vraag is aan wie de Daimler DS430 nu eigenlijk toebehoort.

De auto had in 2001 gebruikt moeten worden voor een bezoek van prins Philip. Die kwam naar Roemenië voor een bijeenkomst van het Wereldnatuurfonds (WNF). Maar toen de echtgenoot van koningin Elizabeth in de auto vervoerd moest worden, wilde de Daimler niet starten. Volgens Roemeense en Britse media is de auto daarna aan zijn lot overgelaten. “Hij staat al die tijd hier in de parkeergarage”, aldus de garagehouder tegen de krant Adevarul.

Het hotel waar de garage onder ligt, heeft in de boeken staan dat de Daimler toebehoort aan de ambassade. Die echter ontkent en ook Buckingham Palace, dat drie zulke Daimlers op de inventarislijst heeft staan, zegt geen auto te missen en claimt deze wagen niet.

Van dit type zijn tussen 1968 en 1982 maar 4116 auto’s gefabriceerd. Met een lengte van ruim 12 meter en een gewicht van meer dan twee ton, en een enorme 4,2 liter benzinemotor die 245 pk leverde, was de Daimler niet alleen een favoriet bij de Britse koninklijke familie, maar ook bij andere staatshoofden, aldus de Daily Mail.

Meer Vorstenhuizen