‘Elizabeth wordt graag onze koningin’

Vorsten

2014-09-09 14:08:00

EDINBURGH – Koningin Elizabeth heeft er geen enkel bezwaar tegen om ‘Queen of Scots’ – koningin van de Schotten – te worden. Dat heeft de Schotse eerste minister Alex Salmond dinsdag gezegd in reactie op berichten uit Londen dat parlementsleden aan de Britse premier David Cameron hebben gevraagd om de vorstin om hulp te vragen om te voorkomen dat Schotland zich losmaakt uit het Verenigd Koninkrijk.

Salmond was door journalisten gevraagd of Elizabeth zich in gesprekken met hem had uitgelaten over de Schotse onafhankelijkheid. “Het enige juiste is dat de koningin zich hierover niet in het openbaar uitspreekt”, ontweek Salmond een direct antwoord. Hij prees Buckingham Palace, dat dinsdag ook benadrukte dat de koningin geen standpunt innam en niet bij de discussie betrokken kon worden.

Salmond verwierp berichten dat de koningin zich ernstig zorgen zou maken over een mogelijk uiteenvallen van haar Verenigd Koninkrijk, dat in 1707 tot stand kwam toen Engeland en Schotland tot een unie besloten. “Ik denk dat de koningin, die al zoveel belangrijke gebeurtenissen heeft meegemaakt in haar lange regeringstijd, er trots op zal zijn om koningin van Schotten te zijn, zoals wij trots zullen zijn om haar als monarch te hebben.”

De eerste minister wil haar behouden als staatshoofd. Salmond verdedigt dat standpunt, dat niet door iedereen in zijn eigen partij wordt gedeeld, door te verwijzen naar de geschiedenis. Het was de Schotse koning James VI die in 1603 ook op de troon van Engeland kwam als James I. Deze ‘unie van de kronen’ had een Schotse oorsprong, dus de Schotten kunnen Elizabeth ook als Schots beschouwen.


Meer Vorstenhuizen