Barbados zegt koningin Elizabeth de wacht aan

Vorsten

16-09-2020 10:38:31

Barbados gaat het nu echt doen. Dame Sandra Mason, de gouverneur-generaal van de Caribische eilandstaat, heeft namens de regering van premier Mia Mottley aangekondigd dat Barbodos volgend jaar de monarchie zal vervangen door een republiek. Koningin Elizabeth verliest dan een van haar ‘realms’.

Enige scepsis is echter op zijn plaats. Barbados heeft al een paar keer gezegd de Queen te zullen afdanken. In 2015 bijvoorbeeld werd een volksraadpleging beloofd door toenmalig premier Freundel Stuart. Hij zag in de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid een goede gelegenheid om het dekolonisatieproces af te maken.

Argumenten had hij ook. Waarom zou Barbados een “buitenlandse blanke vrouw” als staathoofd hebben “die de baan heeft gekregen omdat haar land Barbados ooit veroverde, die ook staatshoofd is van 15 andere landen, waaronder de meeste buurlanden, en die Barbados in 1989 voor het laatst bezocht?” Niettemin werd in 2016 het gouden jubileum van de onafhankelijkheid gevierd als monarchie, met prins Harry als eregast.

Zelfvertrouwen

Volgens gouverneur-generaal Mason is het nu echter ernst. “De tijd is gekomen om ons koloniale verleden voorgoed achter ons te laten. Barbadians willen een Barbadian staatshoofd. Dat is het ultieme blijk van zelfvertrouwen en wat we kunnen bereiken”, aldus Mason. Het is de bedoeling dat Barbados bij de 55e verjaardag van de onafhankelijkheid volgend jaar november een republiek is.

De Queen, die van zestien landen staatshoofd is, heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de verschillende landen zelf bepalen welke staatsvorm ze wensen. Behalve van het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth onder meer koningin van Australië, Canada en Nieuw-Zeeland en een hele trits voormalige Britse koloniën in het Caribisch gebied, waaronder Barbados.

Meer Verenigd Koninkrijk