Kerkdiensten in VK opgedragen aan overleden prins Philip

Vorsten

2021-04-11 14:00:06

Meerdere kerkdiensten in het Verenigd Koninkrijk zijn zondag opgedragen aan prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth die vrijdag op 99-jarige leeftijd overleed. Onder anderen de aartsbisschop van Canterbury, de hoogste Anglicaanse geestelijke, ging voor in een gebed voor degenen voor wie de dood van prins Philip “een groot gat in hun levens” heeft gemaakt.

Kerkelijke leiders en politici betuigden steun aan de 94-jarige weduwe Elizabeth, ‘s werelds oudste en langstzittende monarch. In de kathedraal van Canterbury werd het muziekstuk Nimrod van componist Edward Elgar gespeeld, een stuk dat vaak te horen is bij Britse uitvaartdiensten en jaarlijks wordt gespeeld tijdens de Britse dodenherdenking.

“Laat ons bidden en liefde bieden aan allen die vinden dat een groots leven een heel groot gat nalaat”, sprak aartsbisschop Justin Welby, wereldwijd kerkelijk leider van de Anglicaanse kerk. Welby stond onder meer stil bij de nieuwsgierige persoonlijkheid van prins Philip.

Oud-premier John Major zei zondag dat hij hoopt dat koningin Elizabeth de tijd en de ruimte krijgt die zij nodig heeft om te rouwen om het verlies van Philip, die 73 jaar lang nauwelijks van haar zijde week. “Ik hoop dat ze een beetje de ruimte krijgt, en een beetje de vrijheid om te rouwen zoals iedereen zou doen na het verlies van een echtgenoot”, zei Major in een interview met de BBC. “Hij was de persoon die er altijd voor haar was. Hij was degene die ze in vertrouwen kon nemen”, aldus de oud-premier.


Meer Verenigd Koninkrijk