Netflix geeft The Crown geen disclaimer

Vorsten

2020-12-06 11:45:14

De makers van de Netflix-hit The Crown gaan geen fictie-disclaimer toevoegen. Dat laat de streamingdienst aan Deadline weten naar aanleiding van een oproep van de Britse minister van Cultuur, Oliver Dowden. Hij vond dat Netflix moest waarschuwen dat het verhaal van The Crown over de koninklijke familie fictief is.

Volgens Netflix is zo’n disclaimer niet nodig. “We hebben The Crown altijd als een drama gepresenteerd en we zijn er van overtuigd dat de kijkers snappen dat het gaat om fictie gebaseerd op historische gebeurtenissen. Daarom hebben we geen plannen om een disclaimer toe te voegen.”

De serie is volgens Dowden “een prachtig geproduceerd fictief werk”, zo stelde hij vorige week. Maar hij vond een waarschuwingsboodschap op zijn plaats. “Zonder dat vrees ik dat een generatie kijkers die deze gebeurtenissen niet hebben meegemaakt, fictie voor feiten zal aanzien.”

De opmerking van de minister volgde na toegenomen kritiek van onder meer royaltyverslaggevers over “onwaarheden” in The Crown. Die kwam na het verschijnen van het vierde seizoen op 15 november. In de nieuwe reeks komen onder meer de moeilijke relatie van prins Charles en Diana voorbij en gaat het over haar eetstoornis.


Meer Verenigd Koninkrijk

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?