Juan Carlos moet nog handtekening zetten

Vorsten

18-06-2014 13:17:00

MADRID – Spanje heeft om middernacht een nieuwe koning. De huidige vorst Juan Carlos tekent woensdag even na zes uur in het Koninklijk Paleis in Madrid de wet die zijn aftreden regelt en goedkeurt. De Spaanse Senaat heeft er dinsdag over gestemd, het Huis van Afgevaardigden en de regering gingen een week geleden al akkoord.

De bijeenkomst duurt maar kort. De tekst van de wet wordt voorgelezen en daarna zet koning Juan Carlos zijn handtekening in aanwezigheid van zo’n 160 genodigden, onder wie vertegenwoordigers van de hoge colleges van staat, het parlement en de regering. De wet is daarmee echter nog niet meteen van kracht. Daarvoor is ook nog publicatie nodig in de Staatskrant. De verwachting is dat dit voor middernacht gebeurt.

Juan Carlos rest dan nog één handeling: het overdragen van de sjerp die hoort bij het opperbevelhebberschap van de strijdkrachten. Die geeft hij donderdagmorgen aan zijn zoon en opvolger Felipe. De Spaanse regering heeft inmiddels besloten dat Juan Carlos als opperbevelhebber ‘reservist’ wordt, en niet met pensioen gaat.

Koning Felipe wordt in het parlement tot staatshoofd uitgeroepen. In de speciaal voor de plechtigheid omgebouwde vergaderzaal van het Huis van Afgevaardigden houdt de koning ook meteen zijn eerste toespraak die volgens Spaanse media de richting moet aangeven van zijn koningschap.

Meer Vorstenhuizen