Koning Bhutan bezorgd over landregistratie

Vorsten

2014-02-10 08:24:00

THIMPHU – Koning Jigme Khesar Wangchuk van Bhutan bemoeit zich persoonlijk met de correcte registratie van land. Zijn hele koninkrijk is op last van de koning de afgelopen 5 jaar opnieuw in kaart gebracht. Het eerder opgestelde kadaster bleek teveel onregelmatigheden te bevatten, zo had de koning tijdens werkbezoeken vastgesteld.

Het onherbergzame Himalaya-koninkrijk is pas sinds 1980 goed in kaart gebracht. Er werd een kwart eeuw lang gemeten en geregistreerd, maar er ontstonden veel conflicten over wie zich eigenaar mocht noemen van stukjes land. Bij zijn aantreden in 2006 beloofde de jonge koning in het parlement dat de zaak voor eens en altijd goed zou worden geregeld. De landmeting moest opnieuw worden gedaan, met gebruik van modernere hulpmiddelen en dit keer in het hele land. Mensen hebben nu ook boetes terugbetaald gekregen die ten onrechte waren geïnd omdat ze volgens de resultaten van de eerste landmeting staatsland in gebruik zouden hebben.

Koning Jigme en zijn vrouw koningin Jetsun waren in Trashi Yangtse, in dunbevolkte het uiterste oosten van Bhutan. Daar spraken ze niet alleen over de landproblematiek met de bevolking, maar ook over de bouw van de Kholongchu waterkrachtcentrale, die met hulp van India wordt aangelegd.


Meer Vorstenhuizen