Koningspaar kent Italiaanse president al

Vorsten

2014-01-22 17:14:00

ROME – Het was even zoeken naar een geschikte datum voor het koninklijk kennismakingsbezoek aan Italië. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan er donderdag naartoe en ontmoeten in Rome achtereenvolgens de president, de premier en de voorzitter van de Senaat.

Er was bij de planning van het bezoek enige haast, mede gezien de hoge leeftijd van president Giorgio Napolitano (88). Maar behalve een president moest er ook een premier zijn om te bezoeken en de politieke situatie in Italië was vorig jaar lange tijd onzeker, mede door oud-premier Silvio Berlusconi die probeerde de coalitieregering op te blazen. Uiteindelijk werd het bezoek over de jaarwisseling heen getild.

Giorgio Napolitano, die wel wordt aangeduid met ‘Re Giorgio’, koning Giorgio, vanwege zijn invloed op de Italiaanse politiek, is de langst dienende president van de sinds 1946 – in dat jaar werd de monarchie na een referendum afgeschaft – bestaande republiek.

Politieke impasse

Dat dankt Napolitano aan het feit dat hij als enige van de 11 presidenten is herkozen. Dit omdat Italië op het moment dat zijn 7-jarige ambtstermijn in april 2013 verliep, geen regering had. Hij werd toen gevraagd om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. Napolitano wist de politieke impasse te doorbreken en stelde Enrico Letta (47) aan als premier van een brede coalitieregering. De premier ontvangt het koninklijk paar donderdag in het Palazzo Chigi.

President Napolitano, een communist en voormalig verzetsstrijder, is geen onbekende voor Willem-Alexander en Máxima. Twee jaar geleden kwam hij nog op staatsbezoek in Nederland, met een vanwege zijn leeftijd aangepast programma. De visite moest toen zelfs enkele maanden worden uitgesteld vanwege politieke problemen in Rome én het overladen programma van de president, die het op last van zijn dokters wat kalmer aan moest doen.

Napolitano is het op 3 na oudste staatshoofd in de wereld. Alleen Shimon Peres (Israël, 90), Robert Mugabe (Zimbabwe, 89) en koning Abdullah (Saoedi-Arabië, 89) zijn nog ouder. In Europa is koningin Elizabeth een jaar jonger dan de broze Italiaanse president die sinds 2006 zetelt in het Quirinaal, het voormalig pauselijk- en koninklijk paleis.


Meer Vorstenhuizen