Koninklijke wachtkamers af en toe open

Vorsten

2014-09-20 15:32:00

AMSTERDAM – Het publiek kan vanaf november een kijkje nemen in de koninklijke wachtkamers op de stations Amsterdam Centraal, Baarn en Den Haag HS. De wachtkamers, voor gebruik door de koninklijke familie, zijn op de eerste zaterdag van de maand geopend voor een rondleiding.

De wachtkamer in Baarn is eerder dit jaar na een lange restauratie in oude luister hersteld. Prinses Beatrix ging dit voorjaar kijken. NS, eigenaar van de wachtkamers, had deze zomer wel de pech dat de wachtkamer waterschade opliep na enkele wolkbreuken. De wachtkamer werd ingericht voor prins Hendrik, de broer van koning Willem III. De prins wilde eigenlijk een eigen station naast het enkele kilometers verderop gelegen paleis Soestdijk, maar dat vond de jaloerse koning te veel van het goede voor zijn broer. Die moest maar genoegen nemen met een wachtkamer in het in 1874 gebouwde stationsgebouw van Baarn, vond hij.

In Amsterdam Centraal maakt de wachtruimte onderdeel uit van het originele ontwerp van architect Pierre Cuypers, die eerder ook tekende voor het Rijksmuseum. De koninklijke wachtkamer op Den Haag HS is in oktober 1893 geopend door koningin Wilhelmina en koningin-regentes Emma. Zij noemden het een ‘sieraad voor de residentie’. Er is nog een vierde wachtkamer. Die bevindt zich in het Spoorwegmuseum in Utrecht en is afkomstig uit station Den Haag Staats Spoor, het huidige Den Haag Centraal. De wachtkamer van station Apeldoorn is gesloopt.


Meer Vorstenhuizen