Amalia en koningspaar 2 weken naar de zes Nederlandse Cariben

Vorsten

12-01-2023 17:11:08

Prinses Amalia en haar ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan eind januari ruim twee weken naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. De 19-jarige en haar ouders doen van 27 januari tot en met 9 februari Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba aan. Het bezoek is bedoeld als kennismaking van de Prinses van Oranje met de Nederlandse Cariben. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) reist mee met het koninklijk gezelschap.

De reis begint op Bonaire, waar zij onder meer de zogenoemde slavenhutjes en Nos Zjilea in Cultural Park Mangazina di Rei bezoeken en ze het cultureel-historisch erfgoed van het eiland te zien krijgen. Ze spreken met buurtbewoners en basisscholieren en lunchen met inwoners van Bonaire om te praten over onder meer klimaatverandering, landbouwontwikkeling en armoedebestrijding.

Het bezoek aan Aruba bevat onder meer een wandeling langs karakteristieke muurschilderingen en een bezoek aan AriKok National Park, een beschermd gebied waar wordt gesproken over natuurbehoud. Tot slot bezoeken ze het Bon Bini Festival, waar de Nederlandse delegatie informatie krijgt over cultuur en geschiedenis van Aruba, met Caribische muziek en dans. Met het militaire schip Zr.Ms. Holland vaart het gezelschap naar Curaçao. Aan boord praten ze over de inzet van defensie in het Caribisch gebied, gevolgd door een rondleiding over het schip en demonstraties. Op Curaçao bezoekt het gezelschap Landhuis Knip, de voormalige plantage waar in 1795 de slavenopstand begon, en een voormalige suikerplantage.

Op Sint-Maarten wordt aandacht besteed aan de opbouw van het eiland na de verwoestingen door orkaan Irma in september 2017. Zo assisteert de Prinses van Oranje de hulp- en rampenbestrijdingsdiensten tijdens een rampenoefening. Op Sint-Eustatius staan natuurbeheer, het steeds duurder wordende leven en gesprekken met jongeren over de toekomst op het eiland centraal. Het bezoek wordt afgesloten op Saba. Er wordt daar gesproken over het doel van het eiland om energieneutraal te worden. Ook gaan de koning, koningin en de prinses naar het dorp The Bottom, waar zij sporten met kinderen op het grootste Cruijff Court ter wereld.

Meer Nederland