Chinese pers wil met koningin op de foto

Vorsten

2014-11-28 08:52:00

PEKING – Koningin Máxima moest vrijdagmorgen tot haar eigen verrassing na afloop van haar persbijeenkomst op de foto met de aanwezige Chinese journalisten. Eén verslaggeefster had een cadeautje bij zich, en andere bood Máxima haar tijdschrift aan. Selfies waren niet nodig: iedereen had wel een fotograaf of fotograferende collega bij zich.

Het was een wat ongebruikelijk slot van de briefing die de koningin aan het einde van haar werkbezoek gaf aan zes Chinese en twee Nederlandse journalisten. Máxima had vol vuur gesproken over haar werkzaamheden van de voorbije vijf dagen, waarbij ze nog weleens vergat dat de Chinese verslaggevers wat moeite hebben met haar snel uitgesproken en ingewikkelde Engelse zinnen. Andersom kon niet iedereen zich in het Engels begrijpelijk maken.

Vragen

”Sorry my English”, zei Xu Ying van Oriental Outlook een paar keer, maar ze was tenminste niet bang om de koningin meerdere vragen te stellen. Zo wilde ze weten hoe Máxima dacht dat de plattelandsbevolking van financiële diensten gebruik zou gaan maken in de wetenschap dat er nog veel corruptie was, en ze dus geen weinig vertrouwen zouden hebben om hun geld ergens te stallen.

”Vertrouwen is erg belangrijk”, wist de koningin. En dus is transparantie nodig. Transacties waarbij geen cash komt kijken en waar geen tussenpersonen bij nodig zijn, werken fraude tegen.


Meer Nederland