Egbert-Jan Weeber speelt Willem III

Vorsten

09-05-2014 17:38:00

DEN HELDER – Acteur Egbert-Jan Weeber gaat de rol van prins Willem III spelen in de bioscoopfilm over het leven van Nederlands grootste zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1667). Dit werd vrijdag bekendgemaakt op de castpresentatie aan boord van het patrouilleschip Zijner Majesteits Friesland van de Koninklijke Marine in Den Helder.

Weeber speelt volgens de scriptschrijvers van het zeeheldenepos ‘de onzekere, maar tegelijk zeer ambitieuze jonge prins, die niets doet zonder zijn boezemvriend Hans Bentinck geraadpleegd te hebben.” Hans Willem Bentinck, een rol van Jelle de Jong, was samen met Johan Kievit de belangrijkste adviseur van Willem III. Derek de Lint speelt de rol van Johan Kievit, volgens de filmmakers ‘misschien wel de belangrijkste, slimste en meest fanatieke pion van de Oranjeaanhangers’.

Weeber kijkt uit naar de opnames die vrijdag 20 mei beginnen. ”Ik vind de spanningsboog in mijn rol, zonder iets te verklappen, heel interessant. Het is een mooie rol”, zegt Weeber, die momenteel te zien is in de film Hartenstraat en ook bekend is van zijn hoofdrol in de serie Moeder, ik wil bij de revue.

Koning van Engeland

In de film Michiel de Ruyter zit onder meer een ontmoeting tussen prins Willem III en zijn oom Charles II, die op dat moment koning van Engeland is en in de film wordt neergezet als een geweldig slimme politieke strateeg die er alles aan zal doen om de positie van Engeland te versterken. Weeber: ”De scène waarin ik mijn oom ontmoet, vind ik heel gaaf om te spelen.”

Regisseur Roel Reiné vertelde vrijdag dat de rol van de Oranjes zeer omstreden was. ”Iets dat niet in onze geschiedenisboekjes staat, maar wat we tijdens de research hebben ontdekt”, zei Reiné. In de synopsis staat: ”Michiel de Ruyter was bij het volk ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van de monarchie, met als resultaat de moord op Cornelis en Johan de Witt, de laatste is een goede vriend van Michiel de Ruyter. Het Huis van Oranje scherpt de messen en De Ruyter wordt meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen. De Ruyter en zijn gezin dreigen het volgende slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd.”

De film, met Frank Lammers in de titelrol, draait vanaf januari 2015 in de bioscopen.

Meer Nederland