Ergernis in Tweede Kamer over vakantie koning Willem-Alexander

Vorsten

16-10-2020 18:13:24

In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op het vakantiebezoek van koning Willem-Alexander aan Griekenland. Oppositiepartij GroenLinks wil opheldering van minister-president Mark Rutte. “Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland”, vindt fractievoorzitter Jesse Klaver.

“De regering vraagt mensen om zoveel mogelijk thuis te blijven en af te zien van allerlei dingen waar ze naar uitgekeken hebben”, zegt Klaver. “Dan helpt het niet als er berichten opduiken de koninklijke familie het vliegtuig naar Griekenland pakt.”

Kamerlid Joost Sneller van regeringspartij D66 noemt het “onverstandig en onbegrijpelijk” dat de koning naar Griekenland is gereisd. Juist gezien de “voorbeeldfunctie” die het staatshoofd heeft, had hij gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk “in je eigen omgeving te blijven”.

Rechtsomkeert

SP’er Ronald van Raak vindt het niet bij de “geest van deze tijd” passen dat Willem-Alexander op vakantie gaat. Liever ziet hij dat de koning rechtsomkeert maakt. Ook hekelt hij de geheimzinnigheid rondom de reis. “Dit moet gewoon gezegd kunnen worden, het is geen staatsgeheim.”

De koning is vrijdagmiddag aangekomen in Griekenland om daar vakantie te vieren in zijn vakantiehuis. Hij vloog volgens ingewijden aan het eind van de middag met het regeringstoestel naar zijn vakantieadres. Het is niet bekend of zijn gezin ook mee is gereisd, maar omdat het herfstvakantie is, is dat aannemelijk. De Rijksvoorlichtingsdienst laat desgevraagd weten dat de Oranjes zich “aan de coronamaatregelen en de geldende reisadviezen houden”. Meer wil de dienst er niet over kwijt.

Willem-Alexander en Máxima raakten eerder deze zomer in opspraak, omdat ze tijdens hun vakantie in Griekenland niet 1,5 meter afstand hielden van een restauranteigenaar met wie ze op de foto gingen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft