Gouden Koets gaat na restauratie tijdelijk in Amsterdam Museum

Vorsten

08-09-2020 10:56:13

De Gouden Koets komt na de restauratie tijdelijk in het Amsterdam Museum te staan. De restauratie van het rijtuig is volgend jaar klaar, waarna hij van juni tot en met november in een glazen ruimte te zien is voor publiek. Dat betekent dat de koets ook in 2021 niet wordt ingezet op Prinsjesdag.

Het rijtuig, dat op Prinsjesdag 2015 voor het laatst werd gebruikt door het koningspaar, is al ruime tijd in opspraak vanwege het ‘koloniale’ zijpaneel. Koning Willem-Alexander zei onlangs nog dat pas na afronding van de restauratie zou worden beslist of de Gouden Koets blijft rijden op de derde dinsdag in september.

Het Amsterdam Museum krijgt de koets in bruikleen voor de expositie ‘Gouden Koets – Geschenk van Amsterdam’. “Onderdeel van de tentoonstelling is een breed publieksprogramma, waarbij bezoekers, geïnteresseerden en deskundigen kunnen meepraten over uiteenlopende thema’s die verbonden zijn met de Gouden Koets als Nederlands cultureel erfgoed”, staat in een bericht van het Amsterdam Museum en de Rijksvoorlichtingsdienst. “Hierin is ook aandacht voor verschillende perspectieven op de geschiedenis en het debat over de symboliek van de schilderingen op de koets.”

De koets was een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging. Meer dan 1200 ambachtslieden werkten aan de koets. Het groot onderhoud begon in 2016.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.