Gouden Koets heeft steun volgers Blauw Bloed

Vorsten

12-09-2020 13:55:50

Bij kijkers en volgers van het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed bestaat geen enthousiasme voor het definitief in een museum parkeren van de koninklijke Gouden Koets. Dat blijkt uit een online-opiniepeiling waaraan reeds meer dan 2000 mensen hebben deelgenomen. Van de deelnemers antwoordt 77 procent met nee op de vraag of de koets voorgoed het museum in moet, terwijl 21 procent daarop ja zegt.

Begin deze week maakten de Rijksvoorlichtingsdienst en het Amsterdam Museum bekend dat de in 1898 voor koningin Wilhelmina gebouwde Gouden Koets na restauratie tijdelijk een plek krijgt in het Amsterdamse museum. Daar wordt vanaf juni volgend jaar een speciale tentoonstelling ingericht rond de koets, destijds een geschenk van de Amsterdamse burgerij ter gelegenheid van de inhuldiging van Wilhelmina.

De Gouden Koets is vanwege de restauratie na 2015 niet meer gebruikt op Prinsjesdag en zal vanwege de expositie zeker ook volgend jaar niet uitrijden. Er is echter al veel langer een discussie gaande of het rijtuig vanwege de als koloniaal en zelfs racistisch ervaren afbeeldingen op de linkerzijkant nog wel gebruikt kan worden.

Koning Willem-Alexander vertelde eerder dit jaar zich bewust te zijn van die discussie en deze ook te volgen, zonder er zelf aan deel te nemen. Het Amsterdam Museum is van plan het thema ook op te pakken en royaal te belichten. De koning zei ook nog geen besluit te hebben genomen over de toekomst van de Gouden Koets, waarvan in elk geval de kijkers en volgers van Blauw Bloed vinden dat die in 2022 weer van stal moet worden gehaald.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord