Inwoners Heeten presenteren koningspaar uniek project

Vorsten

2021-09-14 13:29:26

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Kultushuis Trefpunt in het dorp Heeten tekst en uitleg gekregen over het unieke project dat de inwoners daar in 2018 zijn begonnen: de burgerbegroting. Ze kregen van onder anderen initiatiefneemster Giny Hoogerslag het ‘eerlijke verhaal’ te horen. “Ook over wat er nog niet goed gaat of beter kan. Het is ook iets nieuws, dus het is logisch dat nog niet alles goed gaat.”

Met de burgerbegroting bepalen de inwoners van het tot Raalte behorende dorp mee waar en hoe gemeentelijk geld binnen de eigen omgeving wordt besteed. Het experiment wordt van nabij gevolgd door raadsleden en ambtenaren, maar ook door onderzoekers die benieuwd zijn of deze manier van werken zorgt voor meer betrokkenheid van de dorpelingen bij de lokale politiek.

De koning en koningin, die een streekbezoek brengen aan Salland, gingen na een inleidend gesprek ieder apart met een aantal deelnemers, raadsleden en wethouders in discussie over het in Nederland unieke project en de ervaringen daarmee. De koning stelde daarbij vragen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het zelf beslissingen nemen en keuzes maken binnen de bestaande begroting.

In Heeten was het bezoek niet geheim gebleven en waren honderden mensen uitgelopen om het koningspaar te zien. Ze werden niet teleurgesteld. Koning en koningin maakten een extra rondje langs het publiek.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig