Koning bezoekt Overschild en Siddeburen

Vorsten

27-05-2020 16:36:15

Koning Willem-Alexander heeft woensdag een bezoek gebracht aan Overschild en Siddeburen in de gemeente Midden-Groningen, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend. Beide dorpen zijn zwaar getroffen door de bevingen als gevolg van de gaswinning en kampen nu door de coronacrisis met extra problemen.

Willem-Alexander begon zijn bezoek in dorpshuis De Pompel in Overschild. Daar nam hij deel aan een rondetafelgesprek met enkele inwoners uit het dorp en burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen. De mensen vertelden over hun ervaringen met de bevingen en de invloed daarvan op hun dagelijks leven.

Na het gesprek bezocht de koning tijdens een rondwandeling de dorpskern. Deze wordt grotendeels gesloopt vanwege de aardbevingsschade. Er komt duurzame nieuwbouw voor in de plaats. Willem-Alexander liep ook langs woningen en panden die duurzaam versterkt worden.

Siddeburen

Aansluitend ging de koning langs in het nabijgelegen dorp Siddeburen. Daar is recentelijk een aardbevingsbestendig en duurzaam multifunctioneel centrum (MFC) in de voormalige protestantse kerk in gebruik genomen. Het MFC huisvest onder meer een huisartsenpraktijk, apotheek, fysiotherapiepraktijk, kantoorruimte voor zorgorganisaties, een bibliotheek en een algemene ruimte waar de dorpsverenigingen, clubs en dorpsbewoners gebruik van kunnen maken.

De koning kreeg een rondleiding door het centrum en sprak aansluitend met gebruikers van het MFC, vertegenwoordigers van enkele verenigingen, vrijwilligersorganisaties en dorpsbewoners over hun ervaringen met de aardbevingsproblematiek. Ook werd gesproken over de impact van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.