Koning bijgepraat over gevolgen coronacrisis op dierentuinen

Vorsten

23-11-2020 17:10:40

Voor koning Willem-Alexander stond maandagmiddag een uitje naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam op de planning. Het bezoek stond in het teken van de gevolgen van de coronapandemie voor onderzoeks- en fokprogramma’s in dierentuinen, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekend.

Willem-Alexander maakte een wandeling door Blijdorp en nam een kijkje bij de verblijven van de kleine rode panda’s en de Aziatische olifanten. Ook ging hij langs in het natuurbehoudscentrum, waar uitleg wordt gegeven over de rol van dierentuinen bij het behoud van bedreigde diersoorten. De koning sprak met verzorgers over de invloed van de pandemie op het behoud van deze dieren en natuurbehoudsprojecten. Via een videoverbinding kwam hij in contact met experts die hem bijpraatten over internationale initiatieven die zijn opgezet om langetermijnschade aan dierenwelzijn en natuurbehoud te voorkomen.

Dierentuinen, natuurorganisaties en onderzoekers werken wereldwijd samen om dierenpopulaties gezond te houden. Maar sinds de corona-uitbraak zijn diverse onderzoeken en fokprogramma’s afgeschaald of (tijdelijk) stopgezet. Dierentuinen hebben door sluitingen of beperkte bezoekmogelijkheden minder inkomsten en daardoor minder financiële mogelijkheden om te investeren in zulke programma’s. Ook belemmeren reisbeperkingen het vervoer van dieren. Diergaarde Blijdorp neemt in totaal deel aan ruim tachtig internationale fokprogramma’s, waarvan hij er vijf coördineert.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.