Video: Koning hoort op het ministerie over opschaling ic-capaciteit

Vorsten

03-04-2020 17:20:48

Koning Willem-Alexander is vrijdagmiddag bijgepraat over de opschaling van de intensivecarecapaciteit in Nederland in de strijd tegen het coronavirus. Tijdens een werkbezoek aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kreeg de koning ook informatie over de inkoop van beademingsapparatuur.

Willem-Alexander begon zijn werkbezoek bij de afdeling die verantwoordelijk is voor de crisisorganisatie bij de uitbraak van infectieziekten en rampen. Daar zijn mensen al sinds december, toen de uitbraak in China begon, bezig met het coronavirus. De koning sprak met medewerkers van het crisisteam over hun ervaringen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tijdens het bezoek aan de directie Curatieve Zorg ging het over het opschalen van de ic-capaciteit en de inkoop van beademingsapparatuur. Willem-Alexander sprak ook met medewerkers die in contact staan met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en kreeg meer inzicht in het programma voor kwetsbare personen. Ook werd hij geïnformeerd over het beschikbaar houden van geneesmiddelen in de huidige crisissituatie.

Videoconferentie

Willem-Alexander schoof aan bij de dagelijkse videoconferentie tussen het crisisteam Caribisch Nederland en de teams op Bonaire en Sint-Eustatius. Het werkbezoek werd afgesloten met een kort gesprek met de bewindspersonen van het ministerie van VWS en leden van de bestuursraad.

Het werkbezoek aan het ministerie in Den Haag was het tweede dat Willem-Alexander vrijdagochtend aflegde. Vrijdagochtend ging hij met koningin Máxima langs bij het RIVM, waar het koningspaar alles te horen kreeg over de landelijke aanpak van de coronapandemie.

Telefoon

Koning Willem-Alexander en koning Máxima legden de laatste dagen verschillende werkbezoeken af die allemaal in het teken stonden van de coronacrisis. Zo ging de koning vorige week dinsdag langs bij de GGD in Tilburg, de gemeente waar eind februari de eerste coronabesmetting in Nederland werd geconstateerd. Vorige week donderdag ging hij langs bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij het contactcenter bezocht dat druk bezig is alle Nederlanders die nog in het buitenland zitten te helpen. Máxima ging vorige week vrijdag langs bij een bloemenkweker en was dinsdag bij het Rode Kruis.

Het koningspaar pakt daarnaast zeer geregeld de telefoon op om hun betrokkenheid bij de crisis te tonen. Zo kregen verschillende zorginstellingen, maar ook middenstanders een telefoontje van Willem-Alexander of Máxima. De koning zet zich ook in om meer medische benodigdheden in Nederland te krijgen. Zo belde Willem-Alexander een Duitse fabrikant van beademingsapparatuur om maskers en apparatuur te bestellen, onthulde topman Stephan Dräger van het concern.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord