Koning hoort over spanning voor herstart openbaar vervoer

Vorsten

29-05-2020 15:05:53

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag een werkbezoek gebracht aan de NS en station Utrecht Centraal. Dit in verband met de herstart van de reguliere dienstregeling van het openbaar vervoer komende week en de talrijke voorzorgsmaatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

De koning sprak allereerst met een buschauffeur, trambestuurder en veiligheidsmedewerker van het Utrechtse vervoerbedrijf over hun verwachtingen en angsten voor volgende week. Ze vertelden over de spanning die ze voelden nu er meer reizigers worden verwacht na maanden van lege bussen en trams. De spanning gold vooral voor de plicht mondkapjes te dragen en afstand te houden. “We hopen dat de passagiers zich daaraan houden”, zeiden de bestuurders.

In een soortgelijk gesprek bij de NS ontmoette Willem-Alexander een machinist, een conducteur die ook optreedt als boa en een schoonmaker. Die vertelden over de veranderingen in hun werk – veel meer en vaker schoonmaken van de treinen bijvoorbeeld, met name op de plekken die reizigers steeds aanraken – en het gemis aan contact. Conducteurs hebben tijdens de afgelopen weken niet gecontroleerd. Met het begin van de normale dienstregeling was er de hoop dat “mensen rekening houden met elkaar.”

Tijdelijk normaal

De koning sprak ook met bestuurders van de NS en de Utrechts stationsmanager, waarbij vooral de gevolgen van de coronacrisis voor het bedrijf aan de orde kwamen. Duidelijk was wel dat de ongeremde groei van de laatste jaren door – zoals Willem-Alexander het formuleerde – een rangeerblok op de weg tot stilstand was gekomen. Spanning was ook hier voor de komende week. “Hoe gaan de Nederlanders zich gedragen?”

Tot slot had de koning een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van Rover, de gemeente Utrecht, hoger onderwijs en openbaar vervoer over het toekomstperspectief en de aanpassingen van onder meer het werk-en reizigersgedrag. Daar vertelde Jeroen Hoencamp, de baas van VodafoneZiggo, dat zijn bedrijf heeft besloten dat de helft van het personeel thuis blijft werken.

De koning maakte in een van zijn gesprekken duidelijk de term ‘het nieuwe normaal’ niet te willen hanteren. Voor hem is het ‘tijdelijk normaal’. Ook de in Nederland gehanteerde term ‘intelligente lockdown’ had een bezwaar zo had hij ervaren bij eerdere werkbezoeken in Limburg. Daar zien de buren in Duitsland en België het als een diskwalificatie van hun maatregelen, alsof zij dus niet intelligent zijn.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.