Koning legt krans tijdens 75-jarige herdenking bevrijding Indië

Vorsten

15-08-2020 03:08:19

Tijdens de nationale herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië zal koning Willem-Alexander zaterdag aanwezig zijn. Het is dan precies 75 jaar geleden dat Japan capituleerde en zo het hele Koninkrijk der Nederlanden bevrijd werd.

De koning zal bij het Indisch Monument in Den Haag als eerste een krans leggen. Daarna volgen premier Mark Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Ook spreekt de premier de Herdenkingsrede uit. Ter afsluiting van de ceremonie opent Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de koning en Blokhuis leden van de Indische gemeenschap in Nederland.

Uit een peiling van EenVandaag die werd gehouden onder ruim 2800 Indische en Molukse Nederlanders bleek vrijdag dat een meerderheid vindt dat de koning eigenlijk ieder jaar tijdens de herdenking aanwezig moet zijn. Nu is dat nog om de vijf jaar het geval. Dit omdat de oorlogsslachtoffers al worden herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Maar volgen de ondervraagden lijkt het nu net of de koning de ene herdenking belangrijker vinden dan de andere.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Belangstelling

Normaal gesproken trekt de jaarlijkse herdenking van alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld duizenden belangstellenden. Maar dat kan dit jaar niet wegens de maatregelen tegen het coronavirus. De herdenking is toegankelijk voor een beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders en andere genodigden. De omgeving van het Indisch Monument is zaterdag hermetisch afgesloten, om te voorkomen dat mensen toch op afstand gaan kijken. Op een aantal plekken in het land zijn wel regionale bijeenkomsten georganiseerd.

De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit van 12.10 uur tot 13.30 uur op NPO1. Zaterdagavond volgt op NPO2 vanaf 19.50 uur een rechtstreeks herdenkingsprogramma vanuit de Cruise Terminal in Rotterdam. In dit programma praat Winfried Baijens met verscheidene generaties Indische Nederlanders.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord