Koning mag in oogsttijd terugkomen in perenboomgaard

Vorsten

29-06-2020 20:08:05

Koning Willem-Alexander is welkom om in het najaar nog eens terug te komen in de Hof van Seghwaert, de fraaie en grote perenboomgaard in Zoetermeer. Dan is het oogsttijd en kan hij mee komen helpen met plukken. Dat het een flink karwei wordt, kon de koning op de winderige maandagmiddag met eigen ogen zien. De bomen waren beladen met vruchten. Willem-Alexander kon zich tijdens zijn werkbezoek even in de Betuwe wanen in plaats van midden in een woonwijk.

De boomgaard is in de jaren vijftig aangelegd, om de inwoners van het nabijgelegen Den Haag aan fruit te helpen. Zoetermeer was toen nog een dorp in het midden van de polder, met nog geen tienduizend inwoners. Dat de boomgaard er ruim zestig jaar later nog staat, terwijl het dorp is uitgegroeid tot een gemeente met 124.000 inwoners, is een wonder. Menig projectontwikkelaar heeft verlekkerd gekeken naar dit flinke stuk land en ook Zoetermeer had andere bestemmingen in gedachten dan behoud van de boomgaard.

Het waren wijkbewoners en vrijwilligers die, toen de laatste fruitteler en beheerder in 2010 was vertrokken, het heft in handen namen en de perenboomgaard een nieuwe bestemming gaven, als een soort openluchtbuurthuis. Daar moest wel enig verzet voor worden overwonnen, zo hoorde de koning, maar het resultaat mocht er zijn zo kon hij vaststellen tijdens een wandeling. Het zijn niet meer de perenbomen alleen die de aandacht trekken: een moestuin, een stille tuin, pluimvee en een bijenstal horen er tegenwoordig ook bij. Er vinden tal van uiteenlopende activiteiten plaats en er is een mooi aanbod aan producten van eigen grond.

De koning was nieuwsgierig. Hij wilde weten of vrijwilligers van boven de 70 nog in de boomgaard en tuin mochten werken. Vorige week bij zijn werkbezoek aan Drenthe was hem verteld dat de vrijwel geheel op vrijwilligers drijvende kleinere musea dat in het kader van de coronamaatregelen niet toestonden. Een ramp voor de vrijwilligers en voor de musea, dus hoe was dat in de Hof van Seghwaert? Daar mochten ze wel blijven komen, maar op eigen risico en met inachtneming van de afstandsregels.

“Maar dat is hier niet zo moeilijk, er is ruimte genoeg”, werd de koning verteld. Toen de regels nog wat strenger waren, was ook het koffieapparaat weggehaald om daarmee ook de verleiding weg te nemen om gezellig dicht op elkaar bij te kletsen.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.