Koning verleent Tamara van Ark ontslag als zorgminister

Vorsten

03-09-2021 15:27:48

Koning Willem-Alexander heeft demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg ontslag verleend. Dat deed hij op de “meest eervolle wijze, onder dankbetuiging voor de vele gewichtige diensten”, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Van Ark neemt ontslag om gezondheidsredenen. Minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid nemen haar taken over. Van Ark nam deze zomer zes weken rust, omdat ze nekklachten had. Ze geeft ook haar zetel in de Tweede Kamer op.

“De afgelopen weken heb ik stappen gezet om te herstellen van aanhoudende nekklachten. Helaas is er nog geen sprake van herstel op het niveau dat ik weer aan de slag kan. Dit werk, zowel in het kabinet als de Kamer, vraagt 100 procent en vaak meer en dat lukt nu niet. Ik weet ook niet wanneer dat wel zo is. Daarom heb ik besloten terug te treden”, laat ze in een verklaring weten.

Van Ark was de nummer twee op de kandidatenlijst van de VVD, de grootste partij in de volksvertegenwoordiging. Ze was eerder staatssecretaris van Sociale Zaken. Ze werd vorig jaar minister voor Medische Zorg nadat Bruno Bruins die functie had opgegeven. Hij was oververmoeid. Tussendoor bekleedde Martin van Rijn enkele maanden de functie.

Van Ark is de derde bewindspersoon uit het kabinet-Rutte III die om gezondheidsredenen opstapt. Bruins was de eerste die om deze reden het kabinet verliet. Daarna volgde in mei dit jaar minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat. Hij kampte met een burn-out.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord