Koning vertrekt met vertraging uit Israël

Vorsten

2020-01-23 17:36:54

Koning Willem-Alexander heeft donderdagavond zijn geplande vertrek uit Israël moeten verschuiven. Dit omdat het Wereld Holocaust Forum in Jeruzalem royaal uitliep. De voorspelde eindtijd was 16.30 uur maar de bijeenkomst eindigde pas anderhalf uur later. De koning, die op de heenreis woensdag zelf het regeringsvliegtuig bestuurde, zou om 18.30 uur vertrekken van het vliegveld van Tel Aviv.

Aan het slot van het Forum, toen alle staatshoofden, regeringsleiders en officiële afgevaardigden van de bijna 50 deelnemende landen op het podium werden genodigd, ontbraken dan ook een aantal prominente genodigden. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse collega Emmanuel Macron waren reeds vertrokken, evenals prins Charles en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.

Poetin had donderdag aan het einde van de middag in Bethlehem een ontmoeting gepland met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die ook een gesprek zou hebben met Macron.

Andere gasten moesten hun agenda aanpassen door het uitlopen van het Forum. Zo had de Israëlische president om 18.00 uur een treffen met de Noorse kroonprins Haakon op de agenda staan en aansluitend om 18.45 uur een ontvangst van koning Filip. Eerder op de dag had Rivlin ook aparte ontmoetingen met koning Felipe en prins Charles.


Meer Nederland