Koning zoekt prijswinnend dorpshuis op

Vorsten

01-09-2016 18:23:00

Koning Willem-Alexander gaat op woensdag 14 september naar Groningen. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag bekend. In Oostwold zoekt hij het multifunctioneel centrum De Gaveborg op. Dat won dit jaar het grote Appeltje van Oranje.

De inwoners van Oostwold namen in 2003 het initiatief om alle sociaal-maatschappelijke voorzieningen onder één dak te brengen. Onder meer kinderopvang, basisonderwijs en sportvoorzieningen dreigden te verdwijnen uit het dorp.

In dorpshuis De Gaveborg, dat het hele jaar dagelijks is geopend, komen die voorzieningen samen. Er wordt van alles georganiseerd en het ontmoetingscentrum is een plek voor en door het dorp geworden.

Huwelijksgeschenk

De Appeltjes van Oranje, de jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds, gingen dit jaar naar drie gemeenschapsaccommodaties die volledig gerund worden door vrijwilligers. Naast De Gaveborg vielen Dorpshuis Ons Genoegen in Nieuwer ter Aa en De Pracht in Waalre in de prijzen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. Het koningspaar kreeg het fonds in 2002 als nationaal huwelijksgeschenk.

Meer Nederland