Koningin Máxima biedt secretaris-generaal VN jaarverslag aan

Vorsten

08-10-2020 19:10:15

Koningin Máxima heeft donderdag het jaarverslag aangeboden van haar VN-activiteiten als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Ze presenteerde het verslag in een videogesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres.

View this post on Instagram

Koningin Máxima biedt VN secretaris-generaal António Guterres virtueel het jaarverslag aan van haar werk als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Door de coronacrisis heeft zij dit jaar een deel van haar VN-activiteiten digitaal verricht. In het verslag benadrukt zij hoe belangrijk het is dat achtergestelde groepen als vrouwen, kleine ondernemers, boeren en mensen met een laag inkomen goede en veilige toegang krijgen tot digitale financiële diensten, bijvoorbeeld een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen of digitale betaalmethoden. Dit geeft mensen de kans om veilig te sparen of om te kunnen investeren in hun toekomst. Vanwege de coronacrisis zijn digitale financiële diensten extra belangrijk. Diverse landen, bijvoorbeeld Bangladesh, betalen inmiddels een deel van de sociale uitkeringen digitaal uit. Pakistan lanceerde in 2019 het programma ‘one woman, one bank account’ voor vrouwen die in afgelegen landbouwgebieden wonen en werknemers in de gezondheidszorg krijgen steeds vaker hun salaris digitaal uitbetaald waardoor wachtrijen bij de bank en contactmomenten vermeden worden. #inclusievefinanciering #UNSGSA #COVID19 #corona #VN #UN #jaarverslag #betaalmethoden ?Rotapool & VN

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) on

Met haar activiteiten, die ze deels digitaal deed vanwege de coronacrisis, heeft de koningin zich ingezet voor een goede en veilige toegang tot digitale financiële diensten. Het project, getiteld Beyond Access and Usage to Quality, richt zich voornamelijk op achtergestelde groepen als vrouwen, kleine ondernemers, boeren en mensen met een laag inkomen.

Volgens Máxima is juist in deze tijden de samenwerking tussen regeringen, internationale organisaties, private partners en non-profitorganisaties essentieel. Inclusieve financiering zou een belangrijk instrument zijn om de sociale en economische gevolgen van deze crisis deels te verzachten.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord