Koningin Máxima ontvangt Duitse Mediaprijs voor werk bij VN

Vorsten

21-03-2014 06:46:00

BADEN BADEN – Koningin Máxima ontvangt vrijdagavond in de Duitse stad Baden-Baden de Duitse Mediaprijs voor haar werk voor de Verenigde Naties. De koningin wordt bij de prijsuitreiking vergezeld door koning Willem-Alexander.

Volgens de jury dient de koningin als speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een belangrijk ontwikkelingsdoel door er naar te streven dat iedereen toegang heeft tot financiële diensten, zoals banken, verzekeringen, microkredieten en spaarrekeningen. Die toegang geeft mensen de kans zich te ontwikkelen en is een effectief middel om armoede te bestrijden.

Máxima vervult de rol van pleitbezorger sinds 2009 en geeft in die hoedanigheid lidstaten van de VN advies over het toegankelijker maken van het financieel systeem. ”Maar toegang tot een bank of bankrekening is niet voldoende, de mensen moeten het ook gebruiken. Daar zijn vaak nog veel hindernissen”, aldus de koningin eerder deze maand tijdens een werkbezoek voor de VN aan Colombia en Peru.

Uitstraling

De jury stelt dat Máxima met een ”mix van authentieke betrokkenheid, overtuigende kennis van zaken en persoonlijke uitstraling” niet alleen de harten heeft gewonnen van de Nederlanders, maar dat zij de ”buitengewone aandacht” die zij in media krijgt ook inzet voor ”een sleutelthema in de globaliseringspolitiek”.

De Duitse Mediaprijs wordt sinds 1992 uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren onder meer koningin Silvia van Zweden, koningin Rania en koning Hoessein van Jordanië, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela en de Spaanse koning Juan Carlos.

Meer Nederland