Koningin Máxima opent Museum van de Geest in Haarlem

Vorsten

24-11-2020 13:08:48

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend in Haarlem het Museum van de Geest geopend. Het zevenhonderd jaar oude pand werd afgelopen jaar gerenoveerd. Met de onthulling van een glas-in-loodraam in de kapel heropende de koningin het zogenoemde Dolhuys.

In het vernieuwde museum staat de menselijke geest centraal. Vanaf woensdag is het voor bezoekers open, maar de koningin kreeg dinsdag al een rondleiding. Kunstenaar Nick Verstand liet zijn audiovisuele installatie zien waar een bezoeker zijn geest tot rust kan brengen. In verschillende ruimten worden vragen als ‘wie ben ik?’ en ‘wie zorgt er voor mijn geest?’ besproken en vertelden onder andere een oud-verslaafde, een kunstenaar met autisme en zorgbestuurders over hun leven.

Het museum is gevestigd in het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis van de stad Haarlem. De collectie is opgebouwd in een zalencomplex rondom de originele dolcel. Er staan kunststukken van klassieke wetenschappers, filosofen en kunstenaars als Freud en Boeddha, maar ook van eigentijdse denkers als arts-onderzoeker Machteld Huber.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.