Máxima rondt bezoek aan China af

Vorsten

2014-11-27 13:36:00

PEKING – Koningin Máxima sluit vrijdagochtend haar vijfdaagse VN-reis naar China af. Ze heeft een laatste bespreking op het kantoor van de UNDF, het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties, en ontmoet de pers om haar indrukken van het werkbezoek te delen. De ervaringen komen ook terecht in het rapport dat de koningin jaarlijks in september aanbiedt aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Die heeft haar in 2009 aangezocht als zijn speciale pleitbezorger voor betere toegankelijkheid van financiële diensten. In deze hoedanigheid was Máxima ook in China.

De koningin maakte donderdag vanuit Peking een dagtrip naar Hangzhou in het zuidoosten van China voor een ontmoeting met Jack Ma in het hoofdkwartier van zijn succesvolle internetbedrijf Alibaba. Dat is in luttele jaren uitgegroeid tot een van de grootste e-commerce-ondernemingen ter wereld.

Alibaba verzorgt onlinebetalingen, verstrekt kredieten, functioneert als marktplaats voor grote en kleine bedrijven en wil voor de hele wereld een digitaal dataplatform zijn. Ma wil de komende tien jaar 2 miljard klanten bereiken, 100 miljoen banen scheppen en 10 miljoen kleine bedrijven op weg helpen.

China zet met bedrijven als Alibaba hoog in op het gebruik van nieuwe technieken en innovaties om bank- en aanverwante diensten aan te bieden aan de hele bevolking waarvan 400 miljoen mensen die toegang niet hebben. De Chinese ervaringen kunnen ook elders in de wereld worden toegepast, was de les die Máxima leerde.


Meer Nederland