Koningin Máxima viert 49e verjaardag thuis

Vorsten

2020-05-16 23:47:41

Koningin Máxima viert zondag haar 49e verjaardag thuis op Huis ten Bosch met haar gezin. Door de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten indammen staat er geen groot feest op het programma, maar Máxima zal hopen dat dit volgend jaar wanneer ze een nieuwe mijlpaal bereikt, wél mogelijk is.

Ook voor de koningin zijn de afgelopen maanden niet verlopen zoals gepland. Na een bliksembezoek aan Argentinië eind februari, waarna ze met haar moeder Maria del Carmen naar Europa kwam, de traditionele skivakantie in Lech en het bewogen staatsbezoek aan Indonesië begin maart viel de publieke agenda stil. Het dringende advies om thuis te blijven en vanuit huis te werken gold evengoed voor de koninklijke familie.

Het koningspaar is de voorbije weken met videoconferenties, videobellen en een aantal zorgvuldig uitgekozen, maar van tevoren niet formeel aangekondigde, werkbezoeken overigens wel actief gebleven. Daarnaast is het gebruik van sociale media toegenomen, zoals op Koningsdag duidelijk werd gedemonstreerd en dat zaterdagavond ook bij het vervangende televisieprogramma voor het Eurovisie-songfestival met een bijzondere boodschap werd getoond. Ook het koninklijk gezin had uitgekeken naar de Eurovisie-finaleweek in Rotterdam.

Geplande activiteiten

Met de versoepeling van de maatregelen kan het paleis ook weer gaan kijken naar welke eerder geplande activiteiten doorgang kunnen vinden, en of er weer ‘normale’ bezoeken in het land mogelijk zijn. Zo moeten de Appeltjes van Oranje worden uitgereikt, al zal dat niet al op 26 mei zijn, en moet gekeken worden wat met de voorgenomen inkomende- en uitgaande staatsbezoeken moet gebeuren. Het lijkt daarnaast onwaarschijnlijk dat de koningin haar VN-werkbezoeken snel weer oppakt terwijl het longvirus nog steeds in grote delen van de wereld actief is.

De verjaardag in ‘huiselijke kring’, zoals de Rijksvoorlichtingsdienst het omschreef, in de aanwezigheid van haar moeder, en met traditioneel ‘torta’, geeft evenwel een mooie gelegenheid om de zinnen te verzetten.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt