Koningsdag: Traditionele Koninginnedag onder andere naam

Vorsten

03-04-2014 14:49:00

HAARLEM – Koningsdag met een modern tintje, geschikt voor een nieuwe generatie. Zo omschreef burgemeester Fred de Graaf van Amstelveen donderdagmiddag het programma dat zijn gemeente op 26 april aanbiedt aan de koninklijke familie. “Ik hoop dat we de richting kunnen aangeven voor toekomstige Koningsdagen”, aldus De Graaf.

Het is echter de vraag of Koningsdag vanaf volgend jaar hetzelfde karakter krijgt als dit jaar in de Noord-Hollandse gemeenten Graft-De Rijp en Amstelveen. Beiden waren al in 2012 aangewezen om vorig jaar volgens de onder toenmalig koningin Beatrix ontwikkelde formule Koninginnedag te organiseren.

Vanwege de troonswisseling moest het feest vervolgens een jaar worden verschoven, maar de oorspronkelijke plannen konden min of meer worden gehandhaafd. “Daar zijn we erg blij om”, aldus burgemeester Ria Oosterop-van Leeussen van Graft-De Rijp. “We hebben wat verjongingen doorgevoerd”, wees De Graaf op de kleine aanpassingen in het programma. “Het is een eer dat de hele familie weer komt”, voegde hij er aan toe. Zoals vorig jaar bij het uitstel ook beloofd.

Formule

Het wordt derhalve een traditionele Koninginnedag, maar dan onder een andere naam en op een eerdere datum. In zoverre koning Willem-Alexander al plannen heeft om de viering van Koningsdag aan zijn smaak en voorkeur aan te passen, moet daarmee worden gewacht tot 2015. Het is bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat de hele koninklijke familie blijft deelnemen. En om de nog erg jonge prinsesjes een rol te geven moet er ook een andere formule komen.

Het koningspaar heeft in het verleden al gebrainstormd over Koningsdag, ook met de Bond van Oranjeverenigingen, maar over de ideeën is nog niets naar buiten gekomen.

Meer Nederland