Koningspaar bij bijzondere theaterproductie

Vorsten

02/05/2015 5:20 am

ORANJESTAD – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagavond in Oranjestad de speciale voorstelling ‘Als wij niets doen’ bijgewoond. Dat deden ze in een openluchttheater op het haventerrein waar ze eerder op de dag SAIL Aruba bezochten.

‘Als wij niets doen’ is een afgeleide van de succesmusical ‘Soldaat van Oranje’ en de uitvoering was in handen van acteurs en voormalige acteurs van deze theaterproductie. Zo trad Matteo van der Grijn op, die de rol van ‘soldaat’ Erik Hazelhoff Roelfzema 750 keer op de planken heeft gebracht.

De voorstelling, die op 4 mei ook in Leiden wordt gespeeld, gaat over wat iemand onder oorlogsomstandigheden zou doen. In verzet komen, niets doen of collaboreren. Aruba had speciaal om dit theaterstuk gevraagd om stil te staan bij een stuk gezamenlijke geschiedenis met Nederland. Er werd ook extra aandacht besteed aan de Arubaans-Nederlandse verzetsstrijder Boy Ecury.

Ontmoeting

Willem-Alexander en Máxima hebben de musical al een aantal keer gezien en zijn fan, zo bleek bij de ontmoeting die ze na afloop met de acteurs hadden. Het koningspaar was onder de indruk van de uitvoering, waarin muziek, filmfragmenten en gedichten werden afgewisseld.

Zaterdag wordt het verblijf op Aruba afgesloten met een bezoek aan de Stichting Reclassering. Die helpt jongeren een plek in de maatschappij te krijgen nadat ze in aanraking zijn geweest met justitie. Ook bezoekt het koninklijk paar de ‘Heart Centered Leadership Foundation’. Die helpt jongeren zich te ontwikkelen tot de nieuwe leiders van de gemeenschap.

Gratis voor jou


Meer Nederland