Koningspaar feliciteerde ook Mathieu van der Poel

Vorsten

03-02-2020 19:58:09

Mathieu van der Poel heeft na zijn zege zondag bij het WK veldrijden in het Zwitsers Dübendorf felicitaties gekregen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd bevestigd.

“Alle Nederlandse sporters die een eerste plaats halen op een wereldkampioenschap of een gouden medaille winnen tijdens de Olympische- of Paralympische Spelen, ontvangen een persoonlijke felicitatie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima”, aldus de RVD in een toelichting. “Soms worden deze felicitaties ook openbaar gemaakt via de sociale media van het Koninklijk Huis, zoals Instagram, Facebook of Twitter.”

Dat laatste is dus echter geen vanzelfsprekendheid. In het geval van Mathieu van der Poel die met grote overmacht zijn derde wereldtitel behaalde, was dat achterwege gelaten. Dat leidde tot de vraag of er wel gelukwensen waren gestuurd omdat het koningspaar een dag eerder op genoemde sociale media uitbundig had stilgestaan bij de drieslag die Oranje binnenhaalde bij de vrouwen, met goud, zilver en brons voor Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Lucinda Brand.

Andere koningshuizen, zoals in België en Spanje, maken altijd melding van verstuurde felicitaties en in beide landen tellen ook Europese titels mee voor een koninklijk klopje op de schouders. Maar daar bestaat de kanjer- of uitblinkerslunch weer niet, waar winnaars van prijzen worden uitgenodigd om op Paleis Noordeinde te komen eten.

Meer Nederland