Koningspaar geniet van Koningsspelen

Vorsten

24-04-2015 10:24:00

LEIDEN – Zelf meedoen met de sportende Leidse schoolkinderen was er voor het koningspaar vrijdagochtend op de velden bij de 3 Octoberhal niet bij. Eén bal wilde koningin Máxima nog wel wegslaan, maar verder beperkte ze zich met Willem-Alexander tot een rondgang over het grasveld. Daar kregen koning en koningin elk apart uitleg over de opzet van de Koningsspelen, die in Leiden voor ruim 8000 leerlingen centraal worden geregeld.

De Leidse aanpak sprak koningin Máxima aan omdat naast de basisscholen ook leerlingen uit het voortgezet onderwijs erbij worden betrokken als begeleiders. “Dat leek haar ook wel wat voor Wassenaar waar haar eigen dochters naar school gaan”, aldus één van de Leidse organisatoren. Op die manier zou ook prinses Amalia wanneer ze later dit jaar naar de middelbare school gaat, betrokken kunnen blijven bij de Koningsspelen.

Koning Willem-Alexander was enthousiast. “Heel mooi” vond hij het, zo zei hij voor vertrek uit Leiden. Samen met Máxima poseerde hij uitgebreid met de kinderzanggroep Kinderen voor Kinderen, die voor het massaal meegedanste en gezongen openingsnummer Energie hadden gezorgd. “Het was prachtig”, vond de koning, die ook wilde weten wie van de kinderen hadden opgetreden in Carré. Er ging een half dozijn handen omhoog.

Fluitsignaal

Voorafgaande aan de door het koningspaar met een gezamenlijk fluitsignaal geopende sportieve activiteiten, namen de koning en koningin in de sporthal deel aan het Koningsontbijt met 1267 scholieren. Ze werden met oorverdovend gejuich en gekrijs begroet. Een aantal kinderen was de herrie teveel. Die hielden hun handen voor de oren, en lieten het ontbijt maar even voor wat het was. Prominent op tafel volkoren brood en appels, maar ook jam en hagelslag en naast melk ook vruchtensap.

Het was de derde keer dat de Koningsspelen werden gehouden. De eerste keer was in 2013 aan de vooravond van de inhuldiging van Willem-Alexander als koning.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.