Koningspaar luncht met Noorse koninklijke familie

Vorsten

09-11-2021 15:35:27

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben het ochtendprogramma van de eerste dag van het staatsbezoek aan Noorwegen afgerond met een beleefdheidsbezoek aan parlementsvoorzitter Eva Kristin Hansen.

Zij ontving het koningspaar in de Storting en had daar een kort onderhoud met de Nederlandse bezoekers. Aansluitend tekenden koning en koningin in de Eidsvoll Gallery het gastenboek en werd geposeerd voor een officiële foto. “De betrekkingen tussen onze landen en onze koningshuizen zijn uitstekend. Een flink aantal Nederlanders woont in Noorwegen en de banden tussen onze landen zijn sterk”, aldus Hansen.

Zij deed het koningspaar vervolgens uitgeleide, waarna Willem-Alexander en Máxima terugkeerden naar het paleis voor een lunch met de Noorse koninklijke familie. Het koningspaar logeert tijdens het verblijf in Oslo ook in het paleis.

Daar werden eerder op de ochtend ook de bij een staatsbezoek gebruikelijke geschenken uitgewisseld, waarbij het Noorse koningspaar twee schalen kreeg die zijn gemaakt door de in Leerdam werkzame Noorse glasblazer Geir Nustad. Voor prinses Märtha Louise was een ‘mooie klok’, zoals koningin Máxima bij de presentatie zei.

Voorafgaand aan het bezoek aan de Storting legde koning Willem-Alexander een krans bij het Nationaal Monument bij de aan de Oslofjord gelegen vesting Akershus. Ook inspecteerde hij onder het toezicht oog van het Noorse koningspaar en koningin Máxima de erewacht van de Koninklijke Lijfgarde die vanaf het paleis was opgemarcheerd. Eerder stond deze voor de welkomstceremonie opgesteld bij het paleis.

Het koningspaar brengt woensdag een bezoek aan de nieuwe Noorse premier Jonas Gahr Støre. Demissionair premier Mark Rutte had dinsdag al een telefonische “goede kennismaking” met de premier, meldt hij op Twitter. Zij spraken onder meer over de relatie tussen Noorwegen en Nederland, de Noorse visie op de relatie met de EU, energie en klimaat, en het staatsbezoek.

Meer Nederland