Video: Koningspaar neemt kijkje aan oever van de Maas

Vorsten

27-05-2021 14:39:20

Na de land- en tuinbouw en cultuur in Venlo en Tegelen, was het bij het streekbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag aan Noord-Limburg de beurt aan de natuur. En ondanks de dreigende wolken in de gemeente Bergen, bleef het tijdens de excursie grotendeels droog.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het koninklijk gezelschap ging naar Landgoed De Hamert, een vrijwel geheel aaneengesloten gebied van droge en natte heide en vennen in Nationaal Park Maasduinen. Onder leiding van beheerder Michael van Roosmalen maakten de koning en koningin een wandeling door het eveneens aanwezige bos, met als eindpunt de oever van de Maas. De koningin had haar hoge pumps ingeruild voor schoeisel waarmee ze beter over bospaden kon wandelen.

Van Roosmalen verklaarde de natuurlijke herkomst van de duinen en de effecten van achttiende-eeuws waterbeheer, waarbij een in 1770 aangelegd kanaal sindsdien met rust is gelaten en zichzelf meanderend verder heeft ontwikkeld. Voormalig waterbeheerder Willem-Alexander luisterde met extra aandacht. Aan de Maas nam projectdirecteur Theo Reinders het woord om te vertellen over de ontwikkeling van het gebied na de overstromingen in de jaren negentig.

De excursie in de gemeente Bergen was de voorlaatste stop tijdens het eerder op de dag in Venlo begonnen streekbezoek, dat wordt afgesloten in Venray. Daar wordt met jongeren en deskundigen gesproken over de mentale gezondheid van jongeren.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel