Willem-Alexander bedankt veteranen

Vorsten

27-05-2015 19:41:00

OTTAWA – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmorgen in Ottawa begonnen aan hun driedaagse staatsbezoek aan Canada. Aan het begin van de middag legden Willem-Alexander en Máxima een krans bij het nationale oorlogsmonument, waarna ze een ontmoeting hadden met een groep veteranen die in de Tweede Wereldoorlog een aandeel hadden in de bevrijding van Nederland.

“Dank u voor wat u heeft gedaan. Kunt u zich voorstellen dat het 70 jaar geleden is?”, vroeg de koning aan zijn hoogbejaarde tafelgenoten. “Het is als gisteren. De tijd vliegt”, aldus één veteraan.

Het koningspaar werd woensdagochtend ontvangen door gouverneur-generaal David Johnston bij Rideau Hall. In zijn welkomsttoespraak noemde hij de komst van het koningspaar ‘een beetje een thuiskomst’. In zijn residentie woonde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog prinses Juliana met haar dochters Beatrix en Irene. “Dit was toen hun huis en dit zal altijd een thuis voor u zijn’, zei Johnston, die het koningspaar dankte voor de komst naar Canada. “Uw bezoek verstevigt de sterke band tussen onze landen.” Volgens de gouverneur-generaal hebben Nederland en Canada samen veel bereikt maar is nog veel meer mogelijk.

Meer Nederland