Video: Koningspaar sluit staatsbezoek aan Noorwegen af

Vorsten

11-11-2021 20:04:50

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagavond op het vliegveld van Trondheim afscheid genomen van de Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw kroonprinses Mette-Marit. Daarmee kwam een einde aan het driedaagse staatsbezoek aan Noorwegen. “Ik ben heel blij met deze drie dagen”, aldus Willem-Alexander bij de afsluitende ontmoeting met de Nederlandse media in de koninklijke residentie Stiftsgården.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het Noorse kroonprinselijk paar had de Nederlandse gasten en goede vrienden de hele dag begeleid bij het uitstapje naar de derde stad van het land. “Ik weet dat jullie beiden mooie, maar misschien warmere herinneringen hebben aan de laatste keer dat jullie hier waren”, aldus Mette-Marit. Zij sprak voorafgaand aan de lunch die eerder op de middag werd aangeboden in het paleis in Trondheim. “We zijn trots deze belangrijke stad weer te kunnen voorstellen.”

Onderdeel van het programma was een bezoek aan de Nidaros kathedraal, het geestelijk hart van Noorwegen. Het is ook de plek waar de Noorse monarchen aan het begin van hun regeringstermijn worden gezegend. Het koninklijk gezelschap kreeg een rondleiding en daarna een bijzonder muzikaal onthaal rond het altaar van de Sami, de bevolkingsgroep van het uiterste noorden van Noorwegen. “Heel bijzonder”, vond Máxima deze afsluiting van het bezoek, en ze bedankte de zangers en muzikanten dan ook persoonlijk.

Het is de bedoeling dat volgende maand een staatsbezoek wordt gebracht aan Griekenland, het 23e staatsbezoek sinds het aantreden van Willem-Alexander in 2013. Dat bezoek heeft een ander karakter dan het bezoek aan Noorwegen, legde de koning uit. Het is meer gericht op het tonen van solidariteit aan een land dat de zuidoostgrens vormt van de Europese Unie.

De ontwikkelingen op het gebied van coronabesmettingen en de daarmee gepaard gaande maatregelen zullen bepalen of het voor 13 tot 15 december geplande staatsbezoek doorgang kan vinden en in welke vorm.

Meer Nederland