Koninklijk bezoek een grote verrassing in Tilburg

Vorsten

2020-02-11 20:45:36

“Ik kan het nog moeilijk geloven.” Horeca-ondernemer Dirk de Leeuw was dinsdagmiddag nog beduusd na het onverwachte en onaangekondigde bezoek van koning Willem-Alexander aan zijn T-huis. “De zaak is net een maand open. Dit is een grote eer”, aldus De Leeuw na het wegrijden van de hofauto.

Hij had een kort en olijk gesprek met de koning. “Hij is heel toegankelijk”, vond De Leeuw, die aan het einde van het koninklijk werkbezoek aan Tilburgse burgerinitiatieven kwam binnenvallen. Hij had het niet nodig gevonden om iets speciaal aan te trekken. “Ik heb gewoon het eerste beste shirt gepakt”, vertelde hij ook aan Willem-Alexander.

De Leeuw wist ook niet beter dan dat minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken even een kijkje zou nemen in het nieuwe Spoorpark. Op zijn rode ‘hoodie’ de naam van de beoogde huiskamer van Tilburg – T-huis – en de oproep mee te denken over een logo. Een uitnodiging die dus ook de koning onder ogen kreeg. “Ik heb me niet geschoren. Dat zou ik morgen doen”, grapte de van een volle baard voorziene De Leeuw. “Ik ook niet”, antwoordde Willem-Alexander gevat.

Het tekende de ontspannen sfeer bij het werkbezoek, waarvoor de gemeente Tilburg de waarnemend minister als lokaas had gebruikt om te voorkomen dat het op de kades van de Piushaven, waar de koning ook langsging, en in het Spoorpark vol zou staan met nieuwsgierigen.

Er was enige overredingskracht nodig om iedereen te laten opdraven. De twee studentes die een zeilclub runnen bijvoorbeeld, zijn normaal gesproken doordeweeks in Groningen en om nu alleen voor een bewindsman naar Brabant terug te komen. Maar ze waren blij dat ze het hadden gedaan, want nu kregen ze Willem-Alexander in de loods op visite.

“Er gebeurt veel in Tilburg. De stad was altijd negatief in het nieuws, maar nu niet meer.”, meende Dirk de Leeuw, die het daarom zo fijn vond dat de koning zelf kwam kijken naar de nieuwe ontwikkelingen. Ontwikkelingen ook die weliswaar door de gemeente worden gesteund, maar die uit de eigen bevolking zijn voortgekomen.


Meer Nederland

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.