Koninklijk Huis werkt mee aan onderzoek zaak-Poch

Vorsten

16-11-2021 15:59:25

Het Koninklijk Huis zal meewerken aan het onderzoek de naar vermeende beïnvloeding vanuit het Koninklijk Huis in de zaak rond Julio Poch. De directeur van het Kabinet van de Koning heeft aan onderzoeker Alexander Rinnooy Kan laten weten dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix bereid zijn “indien nodig en desgevraagd” met hem te spreken.

Ook leden van de hofhouding en de medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis zullen hun medewerking verlenen. De onderzoekers krijgen toegang tot alle informatie die de commissie nodig acht.

De oud-piloot Poch werd in 2009 dankzij Nederlandse medewerking aangehouden in Spanje. Hij werd vervolgens uitgeleverd aan zijn voormalige vaderland Argentinië vanwege mogelijke betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens de dictatuur van Jorge Videla. Tegenstanders van het regime werden toen uit vliegtuigen gegooid. Poch werd na jaren vrijgesproken.

Onderzoek

Later volgde in Nederland een onderzoek naar de gang van zaken rond Poch. Dat werd uitgevoerd door Ad Machielse, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad. In zijn rapport wordt melding gemaakt van een telefoongesprek uit 2007 van een vrouw die claimde dat zij belde vanuit kringen rond het Koninklijk Huis. Het telefoontje was gericht aan de Nederlandse vertegenwoordiger van Eurojust, dat een faciliterende rol speelde bij het vooronderzoek naar Poch. De belster vond de situatie pijnlijk voor toen nog prinses Máxima. Haar vader maakte destijds deel uit van het regime-Videla. Navraag over het belletje door Machielse leidde tot niets.

De Tweede Kamer wilde wel opheldering over de mogelijke inmenging. De commissie onder leiding van Rinnooy Kan zal onder meer kijken hoe het kon dat in 2007 informatie over het onderzoek naar Poch buiten het Openbaar Ministerie en de Nationale Recherche bekend kon zijn. Daar waren destijds heel weinig mensen van op de hoogte.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft