Laurentien opent boekenbeurs in Bogota

Vorsten

20-04-2016 08:16:00

Prinses Laurentien heeft dinsdagavond (lokale tijd) samen met president Juan Manuel Santos Calderón van Colombia de Boekenbeurs van Bogota geopend. Aansluitend opende de prinses ook het Nederlandse paviljoen op de ‘Feria Internacional del Libro.’ Nederland is dit jaar ‘eregast’ op de beurs, die ieder jaar honderdduizenden belangstellenden trekt.

Laurentien, die bij de openingsbijeenkomst op het podium een plek had naast president Santos, hield haar toespraak in het Spaans en oogstte daarvoor een warm applaus. Ze vond het een ‘grote eer’ om aanwezig te zijn. “Voor mij persoonlijk, maar ook voor mij als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering.” De beurs bood de Colombianen de kans uitgebreid kennis te maken ‘met Nederlandse cultuur en literatuur, en met architectuur, urbanisme en design’. “Maar ook fietsen als alternatieve vorm van transport.”

Laurentien, die zelf kinderboeken schreef, onderstreepte het belang van boeken: “Die laten een wereld voor je opengaan. Waarin je grenzeloos kunt nadenken. Over wie we zijn. Over waar we vandaan komen en waar we naartoe willen gaan. Maar het is ook een wereld van fantasie en van humor. Van troost en herkenning. Van verwondering en plezier.”

Fundament

De Feria staat dit jaar in het teken van de voor Colombia nakende vrede na decennia van geweld en guerrillastrijd. “Ik heb diep respect voor de vorderingen die Colombia maakt op dit terrein. Vrede is het fundament voor vertrouwen, voor welvaart, voor vooruitgang. Het is een thema dat door de eeuwen heen continu aandacht en inspanning vereist”, aldus prinses Laurentien.

In zijn openingswoord was de Colombiaanse president vol lof en waardering voor Nederland, de Nederlandse cultuur en waarden, zoals vrijheid en tolerantie. Hij was blij met de Nederlandse bijdrage aan de Feria en benadrukte het belang van het lezen van boeken voor álle Colombianen, maar met name ‘zoals prinses Laurentien weet’ de jeugd.

Meer Nederland