Laurentien viert 48ste verjaardag

Vorsten

25-05-2014 07:33:00

BRUSSEL – Prinses Laurentien is zondag 48 jaar geworden. Het is bij de koninklijke familie gebruikelijk verjaardagen in familiekring te vieren, met uitzondering van ‘kroonjaren’ zoals een vijftigste geboortedag. Daar is de, met haar gezin, in Brussel wonende Laurentien nog niet aan toe.

De prinses blijft flink aan de weg timmeren, maar voornamelijk buiten het ‘familiebedrijf’ van haar zwager koning Willem-Alexander. Natuurlijk, op Koningsdag zijn Laurentien en Constantijn trouw van de partij, en ook op Prinsjesdag en bij de uitreiking van de Prins Clausprijs ontbreken ze niet. Maar er is geen sprake van een rol vervullen zoals prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven dat onder koningin Beatrix hebben gedaan en zoals ze dat gedeeltelijk nog doen.

Prins Constantijn heeft daarvoor ook een reden gegeven. Zijn vrouw en hij moeten zelf hun brood verdienen. Dan is er geen tijd om Nederland te doorkruisen voor openingen en tewaterlatingen van boten. Al wil dat bij Laurentien niet zeggen dat ze vanuit Brussel niet regelmatig de trein naar Nederland pakt in haar rol als aanjager in de strijd tegen laaggeletterdheid en taalbevorderaar. Maar dat is eigen werk, waarvoor bijvoorbeeld de Rijksvoorlichtingsdienst niet in actie komt om haar optredens aan te kondigen.

Beroep

Het aanbod Willem-Alexander te zullen bijstaan wanneer hij een beroep op hen zou doen, een aanbod gedaan bij hun huwelijk in 2001, hebben Laurentien en Constantijn niet ingetrokken. Maar de opvattingen over de omvang van het koningshuis zijn in de tussentijd wel veranderd – klein is fijn – en Constantijn heeft als kabinetschef van eurocommissaris Neelie Kroes ook een eigen carrière opgebouwd die zich moeilijk laat combineren met een royaler koninklijk takenpakket.

Die situatie heeft als voordeel dat het prinselijk paar redelijk buiten de schijnwerpers kan blijven in Brussel en dat de drie kinderen ook uit zicht blijven van de media.


Meer Nederland

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug