Laurentien werkt mee aan handgeschreven editie Max Havelaar

Vorsten

03-09-2020 11:26:34

Prinses Laurentien heeft meegewerkt aan een bijzondere nieuwe editie van Multatuli’s klassieker Max Havelaar. De echtgenote van prins Constantijn heeft het laatste fragment met de hand overgeschreven voor de handgeschreven lockdowneditie van de VU, maakte de universiteit donderdag bekend.

In het door Laurentien overgeschreven fragment doet de auteur een verzoek aan koning Willem III. “Het is een bijzondere passage om een maatschappelijk probleem aan te kaarten, wat hem oorspronkelijk niet in dank is afgenomen, maar later natuurlijk wel. Ook in een tijd als vandaag is het belangrijk om maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten, want dan kun je ze oplossen”, aldus de prinses.

In totaal hebben 170 deelnemers delen van Max Havelaar met de hand overgeschreven. Zo werkten ook Job Cohen, Elsbeth Etty, Maxim Februari, Arnon Grunberg, Mohammed Benzakour, Freek de Jonge, Adriaan van Dis, Dieuwertje Blok en Winnie Sorgdrager eraan mee.

Het project is een initiatief van VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, Jacqueline Bel, in samenwerking met conservator handschriften Willemien van Dijk van de Universiteitsbibliotheek van de VU. De speciale editie van Max Havelaar wordt medio november officieel gepresenteerd.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord