Margriet en Pieter maken videoboodschap voor gala in New York

Vorsten

20-11-2021 03:09:03

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn vrijdagavond via een videoboodschap toch een beetje aanwezig geweest bij het jaarlijkse NAF Gala in New York. In de video duikt het echtpaar in de geschiedenis van de jubilerende Netherland-America Foundation en delen ze beiden een persoonlijke link met de stichting.

In de video die tijdens het gala werd afgespeeld, komt Pieter als eerste aan het woord. Hij feliciteert de NAF met het honderdjarig bestaan en zegt zich daarbij af te vragen of hij die leeftijd ook zal halen. “Maar met 82 jaar achter me ben ik zeker op weg”, grapt hij. Daarna vertelt hij enthousiast over het ontstaan van de NAF. En blijkt dat één van de bij de oprichting betrokken Nederlanders professor Cornelis van Vollenhoven is. “Uiteraard een familielid”, zegt Pieter daarover trots.

In het tweede gedeelte van de video belicht ook prinses Margriet een persoonlijke relatie met de oprichting van de NAF, namelijk die met oud-president Franklin D. Roosevelt. “Een van de mede-oprichters is Franklin Roosevelt, mijn peetvader. Dat is mijn claim to fame”, grapt de prinses. Daarna vertelt ze hoe spijtig ze het vinden er vanavond niet bij te zijn in New York, maar dat ze het gezien de huidige maatregelen niet passend vonden om naar New York te komen. “Het was geen gemakkelijk besluit, in het bijzonder omdat het zo’n speciaal jubileum is”, zegt Margriet.

Het is de tweede achtereenvolgende keer dat prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven door de coronapandemie niet fysiek aanwezig zijn op het gala. Het NAF Gala, dat voorheen het Peter Stuyvesant Ball heette, is een jaarlijks evenement van de Netherland-America Foundation, waarvan de prinses en haar man beschermvrouwe en beschermheer zijn. De NAF staat aan de basis van veel activiteiten op cultuur, wetenschappelijk en educatief gebied.

Meer Nederland